משחק הספינר הינו ללא ספק אחד המוצרים החמים ביותר בישראל בתקופה האחרונה. משום כך, אין כמעט ילד בישראל שאין ברשותו לפחות פריט אחד של הצעצוע המסתובב.
אך מה עושים במקרה של פגיעה של ילד ממשחק בספינר?
כמו בכל דבר טוב, גם במשחק התמים למראה, ישנו הצד הפחות "משווק" של המשחק, אשר התחיל בעצם כמעין כלי טיפולי ותרפיה לילדים עם בעיות קשב וריכוז כבר לפני כ-20 שנים.
אותו צד פחות חיובי לספינר, הנו כמובן הסכנות שעלולות להיות כרוכות בשימוש במשחק. בהיותו צעצוע חדש בשוק, עדיין לא ידועים בדיוק צדדיו "המועדים לפורענות" של הספינר, יכול לעלות חשש מובן ומתבקש של הורים רבים, באשר לפגיעות אותן חלילה עלול לגרום המשחק בספינר. כל האמור מקבל משמעות ביתר שאת, לאור המקרה עליו התבשרנו לאחרונה באמצעי התקשורת. באותו המקרה, ילד ששיחק עם ספינר שהתפרק, הובהל לבית החולים לאחר שאצבעו נתקעה בתוך אחת מטבעותיו של הצעצוע. למרבה המזל, המאורע המפחיד הסתיים באצבע נפוחה בלבד, אך לא לפני שעבר אותו ילד הליך ניתוחי להסרת הטבעת הלוחצת מאצבעו. באותו הקשר, יש לציין את ההכרזה, ממש בימים האחרונים, בארה"ב על הספינר כמסוכן.
אכן ברגע שהפך הספינר למשחק, אשר מופץ כמעט ללא שום פיקוח ובהמוניו, עולה מטבע הדברים החשש, האם ילדי עלול להפגע חלילה ממשחק בספינר? ואם נפגע? מי יפצה וישלם בגין הנזקים שייגרמו חלילה?
ובכן, לצד הלא נודע שמהווה חלק מכל הנושא, ישנן דווקא נקודות אור, בדמות מידע אותו נספק עבורכם בשורות הבאות. בכתבה זו, נפרוס על קצה המזלג, את המידע הבסיסי לגבי הגופים/הכתובות אליהם יש לפנות, או הגורמים אותם יש לתבוע תביעת נזיקין היה וחלילה, ילדיכם נפגע ממשחק בספינר.
תביעת הנזק בדרך הרגילה
אחת הדרכים בה תוכלו לזכות בפיצוי כספי, היה וחלילה ילדיכם נפצע משימוש בספינר, הינה באמצעות תביעת הגורם, או הגוף שהתרשל. או במילים אחרות, לתבוע את הגוף שגרם את הנזק לילד באשמתו/אחריותו של אותו גורם. כאן המקום להדגיש, כי הכתובת לפתרון שאלת התקיימותה של רשלנות או לא, הינה רק בדמותו ובסמכותו של עו"ד המתמחה בתחום של דיני הנזיקין. אבל, ולמרות האפשרות לתבוע את הגורם המתרשל בנזיקין כאמור, על אחריותו לפציעת הילד, הרי שבמקרה זה, וכפי שאף נגלה בהמשך כתבה זו, ישנן דרכים טובות יותר ופשוטות יותר לתבוע ולזכות בפיצוי בגין נזקיו של הילד. מנגד, יש לציין כי בתביעה נזיקית בעילת רשלנות, נתבע בדרך כלל גורמים להם אחריות לפציעת הילד מהמשחק, כאשר את אותם גורמים, לא ניתן לתבוע בדרכים שיובאו להלן.
ביטוח תאונות אישיות לתלמידים
לא כל ההורים יודעים זאת, אבל כל קטין בגיל בו חל עליו חוק חינוך חובה אמור להיות מבוטח בביטוח תאונות אישיות, אותו נכנה פשוט, "ביטוח תלמידים". המיוחד בביטוח זה, שהילד נשוא הפוליסה, מבוטח לא רק בשעות ובזמן הלימודים ולא רק באירועים הקשורים לבית הספר, או למערכת החינוך. אלא, שעקרונית הילד מבוטח בכל שעות היממה, השבוע והשנה והכיסוי הביטוחי כולל כל אירוע תאונתי שהתרחש בנסיבות כלשהן. תאונה לפיה זכאי הילד בפיצוי, תיחשב אירוע בלתי צפוי אשר גרם לילד נזק מגובה של למעלה מ-5% נכות. כאן המקום להדגיש, כי לפי ביטוח תלמידים, ניתן לזכות בפיצוי בגין נזק גוף בלבד ולא כזה הנגרם לרכוש. לכן, אם ילד מגיל 3 ועד ועד סיום לימודיו בתיכון, נפגע ממשחק בספינר ניתן לתבוע את חברת הביטוח המבטחת את הקטין בביטוח תאונות אישיות לתלמידים. את פרטי המבטח ניתן לקבל באמצעות פנייה למזכירות בית הספר או לעירייה הרלוונטית. יצוין, שבכדי להוכיח את הנזק, יוכל התובע להסתפק בחוות דעת מומחה רפואי כללית, אשר עלותה כמה מאות שקלים בלבד. בחוות הדעת, יעריך המומחה את גובה אחוזי הנכות שלהערכתו נותרו לילד בעקבות הפגיעה.
יש להדגיש שביטוח התלמידים תקף, רק במקומות בהם אין מבטחים אחראיים אחרים, כגון ביטוח חובה במקרה של תאונת דרכים, ביטוח לאומי בפגיעה מפעולות איבה וכו.
לעומת זאת, תביעה נזיקית רגילה, מקום שיש גורם האחראי לנזקו של הקטין ברשלנותו/אשמו, ניתנת להגשה במקביל לתביעת הביטוח לפי פוליסת ביטוח תאונות תלמידים, כשהכול כאמור ייעשה, לאחר היוועצות בעו"ד מומחה.
הספינר היה פגום – תביעת נזיקין
במקרה בו ילדיכם שיחק בספינר ונפגע בשל פגם במשחק, ניתן לתבוע את היצרן לפי חוק האחריות למוצרים פגומים, תש"ם-1980. על קצה המזלג, מה שחוק זה קובע הינו, שהיה ואדם, במקרה זה ילד, נפגע ממוצר פגום, הרי שעקרונית על היצרן לפצותו. המקרים העדיפים מבחינת הנפגע, הינם כאלה בהם יראה הנפגע לשופט, שיותר סביר שהספינר יצא מידי היצרן במצב פגום ולא נגרמה הפגיעה כתוצאה, מהתנהגות הילד, עצמו תוך שימוש במשחק. במקרה כזה, לא יצטרך הילד הנפגע להוכיח כאמור, אחריות כזו או אחרת של היצרן. ולכן, כל נטל ההוכחה של הנפגע יסתכם בהבאת ראיות לקיום הנזק וחומרתו. כאן המקום לציין, שרק במקרה שתוכח אשמה, או רשלנות חמורה של הילד ששיחק בספינר ונפגע כתוצאה מכך, ייתכן כי יפחית בית המשפט מהפיצוי לילד, אבל לא סביר כי יבטלם לחלוטין.
ולסיכום, מקווים אנו שילדיכם ידעו רק טוב וייהנו מצעצוע הספינר, אך לדעתנו, היה וחלילה החשש מתממש, טוב לדעת שיש מה לעשות. כפי שנוכחנו, ברוב המקרים יש בהחלט ממי להיפרע. ונוסיף לכך, שהרי ידע שווה כוח. לכן מומלץ ביותר, במקרה של פגיעה מספינר, להתייעץ עם עו"ד מתחום דיני הנזיקין, אשר מהווה את הגורם המוסמך והנדרש בסיוע והתמודדות עם נושאים כגון בכתבה זו. אותו עו"ד מומחה, יידע כיצד להתאים את הטיפול, בעזרת הידע והניסיון שצבר במשך שנים רבות, למקרה הספציפי. והכול מכיוון, שבמקרים כגון פגיעת היקרים לנו, אין מקום לא לפשרות ובוודאי לא לטעויות.