ע"א 789/89 עמר נ' קופת חולים כללית
רשלנות בלידה – זהירות סבירה סעיף 41 לפקודת הנזיקין
מערערת אשר נולדה במהלך לידה בניתוח קיסרי אשר בוצע בהרדמה כללית במהלכה התגלו בעיות וקשיים בעת ביצוע אינטובציה הכוללת החדרת צינורית לכלי הנשימה לצורך אספקת חמצן
במהלך הלידה נעשו מס' ניסיונות לביצוע אינטובציה אשר נכשלו במהלכם החלה היולדת לפתח כיחלון הפרעות בקצב הלב אשר בגינן ניתן טיפול תרופתי ועיסוי לב חיצוני, ניסיון זה עלה בהצלחה אולם במהלך הלידה כבר נמצא כי העובר סובל ממצוקה ולאחר לידה נמצא העובר במצוקה אף יותר קיצונית בשל העבודה כי האם סבלת מתת חמצון במשך כ-30 דקות עם הפרעות בקצב הלב זאת כאשר לפני הניתוח מצב העובר נמצא תקין.
העובר נולד עם דופק לא תקין והאפגר הוגדר 1 -, היינו נמוך ביותר. כיום סובלת התינוקת משיתוק מוחין בכל גפיה.
התביעה אשר נמצאת במחלקות בגין השאלה למרות דחיית התביעה על ידי המחוזי.
בית המשפט העליון פסק כי אין בגרסה כי נזקה של המערערת אשר יכול היה להיגרם בשל סיבות אחרות וזאת כדי להימנע מהמסקנה שתת חמצון הוא הגורם לנזקה. זאת ועוד קבע ביהמ"ש העליון כי אירוע המקרה אשר גרם לנזק מתיישב עם המסקנה שבית החולים לא נקט משנה זהירות מאשר עם המסקנה כי אכן נקט זהירות סבירה. זאת בהתבסס על יסודות כי לא האם ולא התינוק יכולים היו לדעת מהן הנסיבות אשר הביאו לתוצאה שלעיל, במקרה דנן היה קושי בביצוע האינטובציה . המסקנה העולה כי מאחר ואף אחד מהמומחים לא היה נוכח בעת האירוע בחדר הניתוח ולכן אין מקום לבסס את הטענה באשר לרישומים של בית החולים שנעשו בסמוך לאירוע כמו כן לא נמצא כי יש לייחס חשיבות למכתב אשר נשלח ע"י המרדים של ביה"ח כשנתיים לאחר האירוע לא צפוי שיכול היה לזכור פרטים הללו. גם בשל העובדה שלא נמצא להם ביסוס ברישומי בית החולים בעת האירוע מה גם שמדובר בפרטים שחשוב היה לציינם. כמו כן הנתונים להם טענו הנתבעים כגורם אפשרי לקושי הרי שבפועל אינם מהווים מקור הבעיה לא בעבר ולא בסמוך לאירוע הלידה הוכח כי 2 המרדימים אשר שהו בחדר הניתוח היו מתמחים הרי שהמסקנה המתבקשת שלא פעלו במקצועיות ובמיומנות סבירה בעת ביצוע פעולת החדרת האינטובציה.
זאת ועוד, מחדלי הרישום מנעו גם מהתובעת וגם מבית המשפט את הראייה הטובה האוטנטית לה משקל ובכך חל היפוך הנטל ועובר מן כתפי התובעת אל הנתבעת \ הרופא להוכיח את העובדות להן נזקק, אלה יכלו להיות רלוונטיים מתוך אותם רישומים רפואיים ובכך אף לנקות אותם מאחריות אולם אלו לא נמצאו. משהנ"ל לא נמצאו והעובדות הרלוונטיות לביצוע אותה פעולת אינטובציה היו נעדרים מרישומי בית החולים ובכך ולוקים בחסר ואינם מביאים את העובדות הנדרשות לבירור שאלת הרשלנות הרפואית לא יצאה בכך המשיבה כדי חובתה חרף העובדה כי אין מוטלת אחריות מוחלטת על הרופא המטפל אולם משלא נמצאו רישומים מספקים לצורך בחינת שאלת ההתרשלות ברישומי בית החולים על המשיבה לשאת באחריות לכך שאותם רופאים מרדימים נכשלו בכ-6 ניסיונות החדרת אינטובציה ליולדת בכך כשלו.