דמיינו לכם את המצב הבא – חולה מגיע לרופא המשפחה ובטרם מתיישב מולו, נשאל, האם מיצית את אפשרויות הטיפול ברפואה הפרטית ?
מצב אבסורדי ללא ספק, אך מערכת הבריאות הציבורית מזכירה את מערכת המשפט במובנים רבים, ביניהם העומס עמו מתמודדת והיעדר המענה הראוי לעיתים, עקב אילוצי מערכת הסובלת מהיעדר הקצאת משאבים מספקים.
הסיטואציה המתוארת בפתח דבריי, המעוררת ללא ספק אי נוחות בלשון המעטה, משקפת את רוח תקנות סדר הדין האזרחי שעתידות להיכנס לתוקפן בסתיו 2019 , הדורשות מכל הבא בשערי בית המשפט להוכיח כי השקיע משאבים ניכרים מחוצה לו על מנת שלא להיזקק לשירותיו.
תובע שצלח משוכה זו, ותביעתו הוכתרה במספר ת"א (תיק אזרחי), בטרם יראה את כתלי בית המשפט מבפנים, נזרק החוצה פעם נוספת אל הליכי מהו"ת, גישור, בוררות ולמעשה כל האמצעים כשרים על מנת למנוע מצב בו נדרשת מערכת המשפט למלא את תפקידה הבסיסי – ליתן הכרעה שיפוטית.
אכן התקנות החדשות משקפות נסיון לייעול מערכת המצויה באזלת יד אל מול שטף התביעות והליכי הביניים, ואכן המטרה ראויה ללא ספק, אך ככל שמתבהרת התמונה, עולה הרושם כי בדרך להגשמת תכלית ראויה, נשכחה מטרת העל של מערכת המשפט, אותו "מוצר" המהווה את ההצדקה לקיומה – עשיית דין וצדק, או לכל הפחות מראית עין לקיומו במיוחד עבור מי שאינו יכול "לרכוש" אותו בשוק הפרטי.
אמת היא שבתחומי משפט רבים כל מטרת מערכת המשפט היא פתרון סכסוכים, מטרה שניתן להגשימה בדרכים רבות, אך תיאור מטרת המשפט כפתרון סכסוכים אינו ממצה כשמדובר בתביעות נזקי גוף, שם תפקיד המערכת הינו לפצות נפגע על נזקיו ופעמים רבות אף לפצותו על עוגמת הנפש שנגרמה לו בעומדו מול נתבעת, חברת ביטוח לרוב, מערכת משומנת ורבת משאבים שכולם מושקעים לטובת מטרה אחת – להשאיר את כספיה ברשותה. יש להדגיש כי אין מדובר במניפסט כנגד חברות הביטוח שהרי אינן אלא מוסד כלכלי המציע שירות רצוי ומבוקש. אך איזון פערי הכוחות האינהרנטי במערכה זו שבין נפגע לחברת ביטוח, הוא תפקיד בית המשפט בתביעות מסוג זה.
כעת נדרשים נפגעי גוף, בעת מצוקתם הגופנית, הנפשית והכלכלית, להשקיע את מלוא משאביהם ולהסתדר בכוחות עצמם.
במילים אחרות, בית המשפט עבורם, הוא אותו מוצא אחרון לרגע שבו, תמו ממילא משאביהם, תשו כוחותיהם, וכבר אין ביכולתם לנהל הליך משפטי, אותו רגע בו עשוי הנפגע לבחור להתפשר ולזכות ולו במקצת מן הפיצוי המגיע לו.
אין ספק כי מצב זה מגשים את התכלית של צמצום שימוש במשאבי מערכת המשפט,
או כפי שכבר אמר מי שאמר, בתקנות החדשות המערכת מודיעה לנו, שמוטב שלא נתקרב אליה.
הכותב: עו"ד מוטי ארד, בעלים של משרד עורכי דין, המתמחים בדיני נזיקין וביטוח, נזקי גוף קשים ורשלנות רפואית.